8 December 2004

Nordirland: tvärstopp

Nu i eftermiddags konfirmerade Ian Paisley att DUP inte tänker skriva under något avtal om man inte får foton på IRA's avväpning. Och det vill som sagt inte republikanerna veta av.

Man kan ju fråga sig om några bilder är så himla mycket att bråka om. Avväpningen ska ju ändå bekräftas av den internationella kommissionen med general de Chastelain i spetsen. Förslag finns fortfarande att två kyrkomän ska bevittna händelsen. Så borde man inte kunna ta några foton som politikerna kan få se för att övertyga sig själva om att IRA är vapenlösa? Jag förstår om republikanerna ser det som förnedrande om bilderna kablas ut över landet som några andra segerbilder från mellanöstern, men om de inte publiceras förrän det politiska arbetet redan satts igång, så att det samtidigt syns att lojalisterna inte vunnit utan att republikanerna faktiskt delar makten med dem? (Enligt ett förslag skulle bilderna förvaras av de Chaselain, lojalisterna skulle få se på dem, men de skulle inte publiceras förrän regerandet påbörjats.)

Å andra sidan kan man ju fråga sig varför inte lojalisterna kan tänka sig att lita på en oberoende kommission (, John de Chastelain) och två präster. Att ifrågasätta dessas ord antyder väl en lite väl hög grad av paranoia. Vill de ha foton för att de inte litar på att IRA kommer förstöra alla vapen? Skulle detta ske med foton, menar de? Hur vet de det, för ingen mer än IRA vet ju i vilket fall hur mycket vapen de har att tillgå? Och även om de förstör allt de har nu så kan t ex brandbomber och rörbomber byggas relativt enkelt hemma i garaget. Hur de än vrider och vänder på det så lovar inte foton någonting, annat än att det de har nu är förstört. Angående resten måste de helt enkelt lita till republikanernas goda vilja. Foton eller ej.

Det verkar trist om en sådan petitess (kom igen, i sammanhanget är det väl ändå det) ska få stjälpa hela den här Sensationella Dealen. De är ju så nära, så nära...

No comments: