8 December 2004

Nordirland: Folket säger...

För att sammanfatta kontentan av de åsikter "från gatan" jag läst: SUUUCK!!!

Carol (boende i Belfast) lät så uppgiven i mailet att hon knappt orkade svära. Hon tyckte att FN kunde skicka dit Hans Blix och leta vapen, för "om de (lojalisterna) inte litar på en präst så borde de väl åtminstone lita på en svensk FN-tjänsteman". :-) Hon tror annars att det är fel personer som diskuterar saken just nu. "De vill bara vinna, men vi som bor här skiter i vilket, vi har redan förlorat. Vi vill bara ha en fungerande regering och fred. Blir republikanerna tagna på allvar och får en plats jämsides med lojalisterna i Stormont så finns ingen anledning för IRA att orsaka problem." Hon menar också att DUP inte kan skylla på att de inte kunnat lita på republikaner förut "för saker är inte som de varit" och förut kunde inte de lita på lojalisterna heller. "Dörren svänger åt båda håll."

David (boende i Glasgow) gick så långt att han faktiskt tyckte lojalisterna kunde ge med sig lite "för fredens skull". (Han är benhård lojalist.) Han trodde att de skulle få igen det senare om de lättade på fotokravet så man kunde gå vidare. Samtidigt tyckte han det lät märkligt om det bara var på foton saken hängde. "Det är nog något mer inblandat men som vi andra inte får veta om." Hans tips var att om de ger med sig nu så är det ju republikanernas "tur" att ge med sig nästa gång. Hm, undrar om politiker funkar så...

Hur som helst, folket på gatan är urless på det här. De är less på konflikten. De är less på politikerna och allra mest verkar de vara less på de två stora elefanterna (DUP och Sinn Fein), vilka de tycker sätter alldeles för mycket prestige i det här. Folket vill bara ha fred någongång!

Några extrakt från BBC:
Om vi ska vara ärliga kan vi egentligen gå klädd i säck och aska allihopa. Det finns nog ingen som alltid i alla lägen haft rätt attityd eller levt ett till fullo kärleksfullt liv. Republikanerna är tillitsfulla och kommer göra vad som begärs av dem.
Jag tycker bara att de borde sätta sig runt bordet och prata. De har diskuterat och kommit närmare än någonsin. IRA måste ge upp sina vapen och jag tror att de kommer göra det. Ian Paisley borde acceptera förslaget för vanliga arbetares skull, för de vill bara kunna gå vidare i livet.
Ian Paisely måste sluta vara så obstinat. Det är dags att gå vidare snarare än att vänta ytterligare 30 år. Folk är trötta på att vänta på att något ska hända. Snackar man med vänner om saken är det ingen som fattar varför det tar så lång tid att nå en överrenskommelse. Det är bara att göra det.
Jag vill inte tala om det för jag är trött på hela högen.
Jag har slutat försöka förstå.
Jag talar inte om politik längre.
Allt jag har att säga är att vi vill ha en överrenskommelse, det är det.
Förlåt, vilken fredsprocess?

Som The Times kolumnist Tim Hames skriver; "Om det verkar galet, så är det för att det är det". Läs gärna resten av hans analys här.

No comments: