2 December 2004

Nya häktet i Sollentuna inte populärt hos alla

Först och främst; till min glädje noterade jag idag att både DN och SvD rapporterade om fredsprocessen i Nordirland imorse. Jag noterade också att de verkar använda samma källor som jag... Kul att se att området inte är bortglömt trots allt, då.

Annars räckte det med att läsa lokaltidningen ikväll för att ha något att skriva om. 200 boende i centrala Sollentuna har skrivit på en protestlista för det planerade bygget av ett häkte i deras bostadsområde. Det ligger idag en polisstation och en tingsrätt i samma hus, häktet planeras byggas granne med detta så fångarna kan knalla i en tunnel under jorden direkt från polisstationen till häktet till rättegångssalen. En man uttalade sig i tidningen idag och frågade:
"Vem kan garantera säkerheten?" Och uttryckte oro för att bo granne med "grova brottslingar" och för "rymningar och våldsamma fritagningar".

För det första är ett häkte det säkraste man kan bygga. De är nästan mer välbevakade än Kumla. Rymningar och, ännu ovanligare, fritagningar sker ytterst sällan från ett häkte. Det är från fängelset folk rymmer. För det andra så låter det ju supersäkert att ha häktet ihopbyggt med både polisstation och rättegångssal. Fritagningar och rymningar sker främst vid transporter - den svaga länken i kedjan - och de existerar ju inte här. För det tredje skulle jag vara mer orolig för grannarna som inte är inlåsta än för "de grova brottslingar" som är det. För det fjärde är det inte bara "grova brottslingar" som sitter häktade. Där sitter även snattare man inte vet identitet på, snälla människor som ska utvisas men som man är rädd ska gå under jorden, trebarnsfäder som snott bilar och andra som inte har tre huvuden och huggtänder. För det femte visar varenda kriminologisk undersökning i hela västvärlden att områden i direkt anslutning till polis och rättsväsende påverkas positivt av sådan institutioner.

Faktum är att upprördheten är extra lustig i detta område. Malmvägen är känt i hela norrort för att vara ett stökigt område. 10 betonghus byggda under miljonprogrammet står i en hästsko och bebos av ett blandat klientel där många tillhör den s.k. underklassen. I ett av husen ligger polis och tingsrätt så jag förstår om man tycker att detta inte har någon lugnande verkan alls för i så fall borde ju området vara känt som det lugnaste... Man jobbar förresten hårt på att rusta upp detta område just nu.

Mitt i låg förut en skola. Den var ideligen utsatt för skadegörelse och inbrott. Nu är den stängd. Det är på dess plats man tänkt bygga häktet. Seriöst, något säger mig att det blir mindre skadegörelse och inbrott i den byggnaden... Något säger mig också att ett välbevakat hus dit poliser regelbundet kommer inte ökar osäkerheten i området. De boende på Kungsholmen bävar knappast när de går utanför dörren.

Jag tycker det är en lysande idé. Nu när tingsrätten slås ihop med Södra Roslags tingsrätt och Sollentunas polisstation redan är den centrala i norrort så kommer ett häkte göra "Rättscentrum" till ett riktigt rättscentrum. Och ett splitternytt häkte behöver personal på alla möjliga nivåer.

Och jo, jag skulle tycka exakt likadant om häktet byggdes granne med mitt hus. Faktum är att jag skulle vara lika positivt inställd till att ha det på taket till mitt hus.

No comments: