4 December 2004

Nordirland: Vad pysslar gubben med?!

Han har redan gjort sig känd för förolämpningar, osmakliga skämt och obstinata uttalanden. Ikväll, efter sista(?) mötet med Tony Blair, precis innan man förväntar sig att lojalister och republikaner ska svara på BritIrlands förslag, säger Ian Paisley att om IRA lägger ner vapnen och slutar sin kriminella aktivitet så kommer han få "svälja hårt" för att kunna göra affärer med republikanerna.
"Jag kommer att få bita mig i läppen en hel del i framtiden".

Ok om man kritiserar sina motståndare för att de inte gör si eller säger så, men att bara hålla på och haspla ut sig oförskämdheter och hån - vad vill han vinna på det? Det har i åratal stått klart att han inte har det minsta till övers för republikaner - men varför i hela friden är han då kvar som ledare för ett parti som enligt redan beslutat fördrag ska samarbeta med motståndarna?

Det är DUP som envist vägrar tala "face-to-face" med Sinn Fein, varför alla samtal de senaste veckorna skett via Blair och Ahern. Varför är han så otroligt osamarbetsvillig? Ja, Sinn Fein representerar republikaneran. Ja, republikanerna har IRA som har gjort en hel del fanstyg genom åren. Men face the facts; ni ska regera tillsammans nu!

Jag misstänker att han inte vill få till stånd det här avtalet. Varför skulle han annars komma med så många korkade uttalanden i just det här känsliga skedet? Men vad tror han att han ska få istället, förutom en massa förbannade republikaner? Eller försöker gubbfan provocera fram terroristattacker så att England ska skicka in armén och skapa ett "nytt 70-tal" med förhoppning att man den här gången rensar Nordirland på katoliker? Nej, det är förstås ett långsökt och fånigt förslag, men jag frågar mig ändå vad gubben pysslar med.

No comments: