8 December 2004

Nordirland: En bild säger mer än tusen ord

Det var väl själva fan. Nu står vi där ändå, med dödläge och falnat hopp. Igen.

Gerry Adams (Sinn Fein) träffade IRA igår och låter nu hälsa att IRA inte tänker låta sig förnedras. Riktigt hur de menar framgår inte, annat än att det har med fotograferingen av avväpningen att göra. Menar de att de tycker sig bli förnedrade av att det inte räcker med mänskliga vittnen, eller är det DUP's krav på publicering som är förnedrande? Visst kan det kännas förnedrande att inte bli litad på, men jisses, med tanke på historien så är det väl inte så konstigt. Nu är det ju inte DUP själva som ska fota utan den internationella, oberoende kommissionen som övervakar det hela. Som Jeffrey Donaldson (DUP) säger:
"I åratal har vi matats med bilder och t.o.m. videofilmer av IRA poserandes med gevär, kanoner och raketkastare som del av deras propagande. Vad var syftet med det annat än att terrorisera människor? Nu när de har chans att vara med och skapa fred i Nordirland och vi ber om några foton, nu vill de inte ha foton helt plötsligt."

Sinn Fein sade förresten igår att de godtar BritIrlands förslag. Belfast Telegraph menar idag att det beror på att kravet på fotografering fanns med i det ursprungliga förslaget men att det i måndag togs bort. Lite lurigt, och då förstår man ju varför Sinn Fein tyckte det såg helt ok ut. DUP har inte sagt något än, de står ju fortfarande och stampar på fotokravet.

Får man föreslå en kompromiss: IRA sväljer stoltheten och låter deras avväpning övervakas hur helst politikerna bestämmer. Samtidigt låter DUP bli att hånfullt dansa segerdans när fotona bekräftar att avväpning skett. Och låter bli att yttra barnsligt hånfulla kommentarer om sina motståndare utan tar sig i kragen, växer upp och sätter sig vid bordet och samtalar med dem.

Igår kväll försökte både Ahern och Blair tala parterna till rätta per telefon, men idag har parterna gått i klinch. Nu måste antingen IRA eller DUP ta ett steg tillbaka för att en fortsättning ska kunna ske. Man bedömer att de följande två dagarna kommer vara avgörande. Lyckas man inte få antingen IRA eller DUP att rucka på sina principer så riskerar man att alla andra drar sig tillbaka och då är frågan om man alls kommer lyckas få till ett avgörande beslut. Och Ahern, Irlands premiärminister, tror att i så fall är risken stor att någon överrenskommelse inte kommer att komma till stånd "inom överskådlig framtid".

Tror parterna skulle tjäna på att lyssna till Eileen Bell (The Alliance Party):
"Det är dags för de politiska ledarna att bortse från sina egna egon och tänka på folket de representerar istället. Det är förståeligt att båda sidor misstror varandra, men kan de inte förstå att det åligger dem båda att tillkännage varandras misstro och göra en ansträngning för att lindra den?"

No comments: