1 December 2004

Nordirland: Mitt misstag enda nyheten

Det sägs att man är som minst klar i skallen mellan 3-5 på morgonen. Hur kan det då komma sig att det var vid fyratiden inatt som min hjärna vaknade och reagerade på några saker? En av sakerna har att göra med mina rapporter från Nordirland. Jag vet att man inte ska skylla ifrån sig på andra, framförallt som man har läst ett otal texter som borde fått en att reagera, men jag har mailet från C framför mig (det är alltid skönt att peka ut nån) och hon förklarade verkligen att John de Chastelain var ledare för IRA. Så eftersom hon är en insiderkälla har jag utgått från att hon har rätt och det har liksom inte passat jättefel in i sammanhanget heller... Men han är inte det. Han är ledare för den oberoende avväpningskommissionen som ska övervaka att IRA avväpnar sig. Så nu har jag ändrat i alla inlägg och hoppas att inte alltför många har läst dem förut... Och C är sparkad. ;-) Förlåt.

Samtalen fortsätter och nu väntas inget beslut förrän i början av nästa vecka. Vi börjar känna igen det här... Nu hävdar Paisley att BritIrlands avtal inte är vattentätt gällande IRA's avväpning och att han inte tänker "rusa in i" något. BritIrland och Sinn Fein suckar. Men än har inte republikanerna försäkrat att IRA kommer samarbeta, det är Englands regering som hävdar det. Även om Sinn Fein kanske inte kan lova å IRA's vägnar (lika lite som DUP kan lova å Englands militär eller paramilitära lojalistgruppers vägnar) så kanske de åtminstone borde uttala sig lite mer om deras inställning. Om de åtminstone uttalade sin önskan om att en avväpning sker så vet ju DUP att de är på deras sida i frågan. Fast det kanske är därför de inte uttalar sig... Sinn Fein å sin sida vill ha lite fler klargöranden gällande demilitäriseringen av Nordirland och de s.k. "north-south" institutionerna, d.v.s. samhällsinstitutioner som samarbetar med republiken Irland, något som hittills inte sker. Dessa anses viktiga just för att de visar på ett Nordirländskt närmande till Irland, idag sker ju bara samarbeten med England.

Över huvud taget förbereds samhällsomvälvande omorganisationer över hela Nordirland just nu. Om Nordirland får egenstyre och England ska dra sig tillbaka så är det en rad myndigheter, institutioner och organisationer som ska anpassa sig till den nya dagordningen. Polis, militär, skola, socialförvaltning, kort sagt allt som styrs av stat och kommun. Ett självstyre påverkar ju inte bara parlamentsbyggnaden utan hela samhället. Vissa är rädda för att de här förhandlingarna inte leder någonstans (de heller) och att alla dessa omorganisationer isåfall "faller som korthus".

Allianspartiet (ett parti som närmast kan beskrivas som vilja att Nordirland har liknande förhållande till England som Skottland har, med delad makt, där Nordirland tar hand om lokala frågor och England står för nationella) anser f ö att BritIrlands förslag överrensstämmer med Långfredagsfördraget och att unionisterna (DUP) måste börja fokusera på sakfrågor nu så man kommer till ett beslut snart. Samtliga inblandade tycker att man kommit så långt man kan i samtalen i det här skedet av processen och man vill gärna komma till beslut (om ifall man kan godta BritIrlands förslag) så man kan gå vidare. Alla utom DUP, för de vill träffa Blair en gång till på fredag. Den inofficiella deadlinen var igår men inget förväntas nu hända förrän i början av nästa vecka.

Jag fattar fortfarande inte hur parterna ska kunna samregera i Mars när de inte ens talar med varandra och när misstänksamheten är så djupt rotad att även de högsta hönsen tittar snett på varandra rakt över skolgården. Jag undrar om inte både Irland och Storbritannien skulle behöva ha några tjänstemän i Stormont under en övergångsperiod, för att medla under sammanträdena...

To be continued...

======================================

Inget fel på kreativiteten hos de 5 IRA-killar som sitter fängslade för att ha mördat en Garda dektetiv. Killarnas familjer förser dem med trä och getskinn och sedan gör killarna Bodhrans av dem, en trumma typisk för irländsk musik. Som pricken över i:t är trummorna försedda med IRA-relaterade bilder - och killarna signerar dem. Hittills har de tjänat £91'000, vilka placeras i en fond för dem och deras familjer. Jag vet inte, jag får en märklig smak i munnen...

UDA (den lojalistiska paramilitära gruppen som lovade vapenvila men planerade att kidnappa en bankdirektör...) uppges hotas av splittring på grund av omtalad händelse. Myndigheter säger att om de inte respekterar vapenvilan utan fortsätter med kriminalitet så kommer de (myndigheterna) göra allt för att ta fast dem och skicka dem i fängelse. Men om de väljer att försöka förändra världen genom politik så kommer man stötta dem i det. Nu tror man att UDA kan komma att splittras i två läger, lite så som förut skedde när delar av IRA slog in på politiska banan och bildade Sinn Fein. Det låter väl klokt, att rikta energin och kreativiteten åt något annat håll än att bygga rörbomber.

No comments: