1 December 2004

Nordirland: vänliga polisstationer och ovänliga lojalister

Kommer ni ihåg vad jag skrev om polisstationerna i Nordirland? Adams fick tydligen första tecknet på förändring redan idag. En av de mindre distriktsstationerna i landet öppnade idag efter total ombyggnad och har nu en "mer normal, mjukare, framtoning och är mer användarvänlig för allmänheten". Borta är tio meter höga murar, bunkerutseende och knappt skönjbara dörrar. Den nya fasaden är omdesignad, både bil- och personingång har snyggats till och omplacerats och nu finns t.o.m handikappingång och bilparkering! Staketet är också av en "öppnare" typ. Dessutom har de delar av stationen dit allmänheten har tillträde gjorts "mer användarvänliga".

Det låter som sådana stationer vi är vana vid, men det är ju inte Nordirländarna direkt. Det kan nog trots allt vara bra att testa den nya looken på en litet och lugnt ställe, faktiskt...

Framförallt eftersom det finns folk i båda läger som inte verkar vilja gå till vapenvila. 5 lojalister i paramilitära gruppen UDA hade tänkt kidnappa en bankdirektör och skaffa en massa stålar, men deras planer spräcktes efter en under-cover operation förra veckan. Det är som sagt inte bara republikaner som håller med terrorister. Eller vad hade UDA tänkt göra med pengarna, köpa julklappar?

De ställdes inför rätta idag och över 40 polare var där och stöttade, förde liv och försökte hindra journalister från att ta bilder. De åtalade var knäpptysta och svarade inte ens på frågan om de förstått vad de åtalats för. Enligt rättegångsreglerna kan därför inte rättegången fortsätta utan den avbröts och nu sitter männen (de är mellan 22 och 46 år gamla) häktade i väntan på ny rättegång. Det fina i kråksången är att UDA i början av November försäkrade regeringen om att de skulle "vända kriminaliteten ryggen" och att de skulle börja jobba för ett avskaffande av paramilitär verksamhet. Sådärja. Det var kanske julklappspengar de var ute efter, trots allt.

Detta händer samma dag som Ian Paisley träffar de Chastelain och deklarerar att det är "Nu eller Aldrig" som gäller. IRA måste upplösas och foton måste visas på att vapnen är förstörda, annars blir det inget samregerande. Rättare sagt, annars sätter han sig inte och pratar med Sinn Fein. BritIrland och Sinn Fein vill prata allihop tillsammans, men Paisley vägrar tills IRA "bevisligen" är borta ur bilden. Därför fortsätter parterna träffa folk i Blair och Aherns vardagsrum, var för sig. Dessutom fortsätter Paisley att komma med nedsättande kommentarer om både Sinn Fein och IRA och uttrycka hur extremt jobbigt det kommer bli att samregera med republikanerna. Låter som sagt som en mycket progressiv ledare. Även om man inte gillar motståndarna så tror jag han har allt att vinna på att visa att han åtminstone tar dem på allvar. Annars förlorar ju liksom IRA incitamentet till att upplösa sig.

To be continued...

No comments: