27 December 2004

Nordirland: Fortsättning följer på tidigare vardagsproblem

Det sekteristiska våldet mot den 15-åriga tjejen jag berättade om förra veckan har skapat ett spänt läge i hela norra Belfast. Nu rapporteras att protestantiska tonåringar inte vågar gå ut och shoppa eftersom kringboende katoliker är uppretade och tonåringarna utsätts för sekteristiska tillmälen när de visar sig. Vissa tuffingar åker även runt i bilar och jagar protestanter. Några killar i lägre tonåren blev t ex verbalt attackerade från en bil vid en busshållsplats i lördags.

Om man åtminstone kunde ge sig på folk i sin egen ålder. Hur macho är det att ge sig på småungar? Va?! Men det är ju effektivt, inget retar väl upp folk så mycket som när man ger sig på unga människor. Frågan är vad man vill uppnå med det bara. Behövs verkligen ett ytterligare spänt läge just nu?

I eftermiddags hittade man f ö (ännu) en brandbomb. Denna gång i en ficka på ett klädesplagg i en sportaffär. Senaste veckans våg av brandbomber har kopplats till republikanska paramilitära organisationer.

I en ficka? Jag måste faktiskt erkänna att jag är lite imponerad över att man över huvud taget hittar de där små prylarna. Jag menar, tänk hur mycket kläder det finns i en sportaffär. Affärsägarna uppmanas att undersöka lokalerna regelbundet och noga, vilket de säkert gör på eget bevåg också, men ryms katastrof-prylen i en ficka så är det väl nästan mer tur än skicklighet som gör att man hittar dem. Eller?

No comments: