29 November 2004

Nordirland: historiskt möte med polisen

I söndags ringde George W Bush upp Gerry Adams (Sinn Fein) och snackade lite. Adams antydde att de kanske skulle kunna behöva lite hjälp från Vita Huset med att framföra sina krav på rättvist och jämställt styre, ett slags opartiskt medlande. Adams är inte riktigt säker på att lojalisterna kommer spela fair.

Paisley (DUP) har idag möte med den Internationella Oberoende Avväpningskommissionens chefsgenereal John de Chastelain för att tala om avväpningen och bevisningen av detsamma. Pailey är inte riktigt säker på att IRA kommer spela fair.

Adams har idag möte med chefen för Nordirlands polismyndighet i London, under Blairs överinseende. De ska diskutera "demilitarisering" och polisiärt arbete. Det är första gången de möts, faktiskt, eftersom polismyndigheten betraktas som fienden av republikanerna. Just nu har polisen brittisk militär som back up och Adams kräver förstås dels att dessa lämnar Nordirland och dels att poliskåren ska representera Nordirland. Just nu är poliserna lika brittiska som militären, även om försök gjorts för att få lite republikaner in i kåren. Hugh Ordre (chefen) kommer nog säga att om IRA avväpnas och så att säga 'försvinner' så kommer militären dra sig tillbaka. Just nu finns allt för många tillfällen då polisen inte anser sig kunna agera utan militärt skydd. Han vill också att Sinn Fein tar en aktiv roll för dessa frågor och inte bara ställer sig likgiltiga, som hittills. Detta för att få republikanerna mer vänligt inställda.

Personligen tror jag att en ökad rekrytering från Irland skulle kunna hjälpa det där litegrann. Som det är nu är i princip hela poliskåren lojalistisk och dessutom finns ännu en prekär detalj; när Storbritannien en gång på 70/80-talet lovade att ta bort en viss militär grupp som utmärkt sig som lite väl blodtörstiga, så gjorde man detta, men rekryterade samma killar till polisen istället. Smart, sa Bull.

De som varit i Belfast vet att man inte kan missa deras polisstationer. Det är de där bunkrarna utan fönster eller med starka galler för dem. Om man ser dem, för området är såklart omgärdat av fem meter högt staket. Nej, inte staket, 3 meter mur, två meter plåt och så ett par meter stålnät på toppen, så att bomberna inte kommer så långt (oj, nu höll jag på att säga OM, men jag menar) när de kastas över. I hörnen står vakttorn med pansarglas och järngaller och det är såklart kameror överallt. Någonstans i muren hittas ingången, en ensam och välbevakad dörr. Men att dessa skulle byggas om till myspysiga kvartersstationer bums hoppas jag att Adams förstår att han inte kan kräva.

Inom ett par dagar förväntas parterna komme med ett konkret svar på BritIrlands förslag. Och blir det positivt förväntar jag mig att någon svensk media tar upp saken innan veckan är slut. För det är isåfall historia som skrivs.

To be continued...

No comments: