30 October 2004

Antihalloween

Det blir bättre och bättre år för år, men fortfarande verkar det råda viss förvirring vad gäller den film-importerade Halloween och den urgamla Allahelgonahelgen. Det är ju nämligen som så att det inte är samma sak.

Allhelgona, när man tänder ljus på gravar och så vidare, infaller första lördagen efter 31 Oktober.

Halloween, den 'amerikanska' högtiden (med ursprung från Irland) då man tänder pumpor och tigger godis, infaller 31 Oktober.

Det kanske inte är alla som bryr sig om vilket, men för dem som firar Allhelgona med att tända ljus och skänka sina bortgångna nära och kära en extra tanke under lugna former kan det fresta på att mitt i vemodet bli avbruten av Dracula som ringer på dörren och vill ha dumlekolor.

Så av respekt för denna urgamla tradition så kanske det vore på sin plats att Halloween-folket lär sig att skilja på begreppen. Får jag föreslå en titt på t ex denna sajt, som på ett enkelt sätt faktiskt förklarar skillnaderna.

Lille Skutt och jag firade nåt slags "anti-halloween" idag. Istället för att titta på rysare så skrattade vi oss igenom ett par timmar svenska revynummer. Fast vi käkade godis ur en häxkittel!

No comments: