13 October 2004

Bröllops"besvär"

Mamma hade mig i magen. Mammas morfar var mycket gammaldags, hon älskade honom djupt och han hade svårt att acceptera att hans barnbarnsbarn skulle födas utom äktenskapet. Mamma och pappa hade pratat om giftermål, men inget konkret. Mamma satt i hallen och sorterade garderoben då hon tänkte att, 'om vi ändå tänkt gifta oss kan vi väl lika gärna göra det nu'. Hon kikade in genom vardagsrumsdörren och sa till pappa; "Du, om vi skulle ta och gifta oss, nu när vi väntar barn och allt. Vad säger du om det?" Pappa svarade: "Ok, varför inte." Och så var det med det, och i Oktober det året, med magen i vädret, gick mamma och pappa till prästen.

Och på tisdag firar de 30-årig bröllopsdag!

Vi barn känner att vi vill ge dem en present då. Men vad ger man? Hur ger man något romantiskt? Kan man det? Jag småpratade lite med mamma och de tänker visst bara äta gott hemma och mysa. Kan vara skönt så efter en dag på jobbet, även om ursäkterna för att inte göra det där de verkade vilja var mer än lovligt tunna... Som att "vem ska ta hunden", "då måste vi köpa SL-remsa" och "men då måste jag ta med 'tudden'* om vi ska sitta länge".

Det svåra är att ge något fint som blir av. "Det är tanken som räknas", säger man ju, och om vi bara tänkte presenten skulle vi kanske spara lite kosing. Det känns ju onödigt att ge något som aldrig blir av. Jag talar om presentkort. Vi vet att ger vi presentkort så blir det inget. Vi måste ge något bestämt, så de inte har något val. När de firade 20 år skramlade vi månadspeng och gav dem presentkort på två biobiljetter och pengar (i ett fint kort) som de kunde äta middag för. Presenten stod i hyllan i ett år, sedan försvann pengarna, biobiljetterna köpte någon av oss ut något år senare. Så var det med den romantiska kvällen.

Den här gången har jag ett förslag som är aptrist, men som säkert kommer accepteras av syskonen och med mycket påtryckningar blir av(?) och två förslag som jag tycker låter roliga, men som jag nästan är säker på att jag kommer stå ensam bakom.
# presentkort på ticnet, eller vad det heter, så de kan se Grottmannen, vilken jag vet att mamma vill att de ska se (men den gick inte måndag eller tisdag).
# presentkort på halvkroppsmassage alt. kurbad (med undervattensmassage, oljor, stearinljus och grejs) att njuta av tillsammans på Centralbadet. Efter myspyset och bubbelpool kan de äta tvårätters middag i restaurangen.
# skicka dem till Paris första helgen i Januari. Det är för dyrt att skicka dem nu, men att börja nästa år i kärlekens huvudstad...

*suck* Eller vad gör man? Förslag?

* 'tudden' är en ringkudde för mamma har ryggradsproblem.

No comments: