28 October 2004

Jag var glad när jag vaknade, men...

Idag är jag arg. Jag blev det när jag kom till Pressbyrån och såg löpsedlarna. Eller rättare sagt; Aftonbladets löpsedel. Gå ur svenska kyrkan - tjäna tusenlappar - skicka in talongen senast idag.

Hur fan kan man gå ut på en löpsedel och uppmana folk att gå ur kyrkan? Med ekonomiska argument??

Jag trodde att tro var något personligt, något ytterst privat. Religion är faktiskt seriösa saker, kyrkan är ingen jäkla bridgeklubb! Om någon nu vill gå ur kyrkan (kanske t o m av ekonomiska skäl) så ska väl ändå det grundas på ett självständigt beslut, fri från yttre påverkan. Framför allt inte från media! Löpsedeln var riktigt motbjudande. De fick svenska kyrkan att framstå som ett utsugande kreditkortsföretag eller nåt. Man byter inte kyrka som man byte elleverantör.

... oj, nu förstår jag tantens insisterande på att vilja informera mig när jag trädde ur. Om någon stackare efter att ha läst tidningen idag tror sig kunna vända ekonomin genom att gå ur kyrkan - trots att den både vill vigas, begravas och värna kyrkbyggnader - så kanske den där informationen kan behövas, trots allt. Det här gjorde mig riktigt upprörd. Och, nä, jag tänker banne mig inte länka till sidan.

=========================

Har förresten upptäckt nyttan med att blogga. Mailtjänsterna är blockerade på datorerna i universitetsbiblioteket. När man så är inne i en databas som endast kan nås därifrån och hittar en intressant artikel så är det gruvligt frustrerande att inte kunna maila hem den. Men - tadaa - man kan lägga in den som en blogg (för den sidan är inte blockerad) och spara draften! :-) Så nu ska jag läsa igenom det jag "skickat hem" så ska jag reda ut en gammal grej sedan.

=========================

Åh, innan jag går och lägger mig. Jag kollade igenom lagböcker ända bak till 1898 idag och tappade nästan tråden. (I'm on the case, Stefan. ;-) Jisses vad mycket kul man kan hitta! Jag visste att det var en försvårande omständighet på 30-talet att begå brott på en söndag, men visste ni att man kunde få böter eller fängelse upp till ett år om man smädade eller häcklade Gud? 1930! Dessutom kunde man få böter eller 6 mån fängelse om man utförde hantverk på söndagen, ifall det inte var absolut nödvändigt?! Ja herrejäklar...

1978 (!) hittade jag också ett kul kapitel i Bygningabalken. Den handlade om bin. 1§ sa något krångligt om det fall att bina rymt och man jagade dem i skogen. Allvarligt, kan ni se det framför er; en man springa runt och jaga bin?!? 2§ sa att om man hittade ett bi i sitt hus så tillhörde det en. Nämen, tack så mycket. *skratt*

Hm, det kanske ska få bli en ny programpunkt här; lagar jag inte trodde fanns...

No comments: