22 October 2004

Fredagsfyran, v. 43

Från Annica Tiger:
"En om böcker, bara för att det är kul att se vad folk läser och kanske få lite boktips."

1. Vilken bok läste du senast eller läser just nu?
Läser Trummornas Dån av Diana Gabaldon, Titus Andronicus av William Shakespeare och har precis läst Sonetjka av Ljudmila Utiskaja. Läser nästan alltid flera samtidigt, fast jag räknar inte pluggböcker förstås.

2. Kan du kortfattat berätta vad boken handlar om och vilket betyg mellan ett och fem får den? Trummornas Dån är del 4 i Gabaldon's serie om Claire som går genom en stencirkel i Skottland och reser från 1940-talet till 1700-talet. Hon gifter sig med en skotte och det händer en massa saker; just nu är de i Amerika och försöker skapa sig ett liv bland nybyggare och indianer. Det coola är ju att hon har kunskap från 1900-talet med sig i bagaget. En romantisk äventyrsroman skulle jag kalla den. Just den här boken får nog 4- i betyg.

Titus Adronicus är en blodig historia där en mans dotter blir våldtagen och grymt misshandlad av två slynglar. Som hämnd dödar mannen slynglarna och gör köttpaj av dem - vilken han bjuder mamman på! Ja, och så är det en historia om makt och så, men jag tror jag är inställd på Hannibal Lector-delen av storyn. ;-) Betyg: 4. Jag vet att många "hatar" den men jag tycker den är cool. Lite Quentin Tarantino, sådär.

Sonetjka handlar om en bibliotekarie som möter kärleken och så hennes liv i kommunismens Ryssland. Jobbigt skriven, men den är bara dryga 100 sidor lång. Betyg: 2.

3. Skulle du vilja skriva en egen bok och i så fall vad skulle den handla om?
Ja, det skulle jag. Antingen en ungdomsserie om "Peter & hans gäng" (som löser brott på kluriga sätt... jag berättade den för folk under hela min barndom, skulle vara kul att skriva ner den någongång) eller en roman om ett gäng hockeyfanatiska tjejer eller en halvbiografisk roman eller en samling provocerande och okonventionella erotiska berättelser eller... jag har faktiskt en massa idéer i huvudet. Dem som hamnar på pappret blir dock refuserade av mig själv efter ett tag. Någon gång kanske jag tar mig tid att köra på allvar.

4. Vilken svensk författare och utländsk författare tycker du är bäst.
Jag läser sällan "allt" av en viss författare, och det är omöjligt att bara nämna ett namn, men Jan Guillou, Olov Svedelid, Jonas Gardell, David Mamet, Nick Hornby, Tony Parson och Shakespeare funkar alltid. Jag väntar fortfarande på att hitta en kvinnlig författare jag tycker om... Joanna Trollope kanske, men jag har bara läst en av hennes böcker, har inte läst Mazettis böcker än, men har fått ett bra intryck av henne, annars är det tunt.

Och nej, jag gillar inte Diana Gabaldons sätt att skriva. Det är storyn jag inte kan slita mig ifrån, boken i sig gör mig vansinnig!

Uppdatering; J.K Rowling måste jag väl tycka om eftersom jag inte kan slita mig från Harry Potter. Där, en kvinna minsann.

No comments: