7 November 2004

Aftonbladet har koll som vanligt

Det är ju själva fan. Ska man vara tvungen att starta en blogg som förklarar Aftonbladet? Ett gäng måste nog snart gå ihop och göra det - "Aftonbladets fotnötter", "AB - en kommentar" eller "AB mellan raderna" kanske?Ibland känns det som att man inte gör annat än kommenterar deras historier. Idag var det en artikel som tyvärr påverkar mig och mina kollegor på precis det sätt vi inte behöver, med tanke på den förvirring som redan råder om vår roll och vårt arbete.

Jag undrar om Aftonbladet har flest tidningsläsare eller nätläsare? De som läser Rosa Sidorna kommer väl nu tro att vi guljackor/publikvärdar springer runt med batonger och brandsläckare och slåss med motståndarsupportrar. De som läser nätupplagan (som garanterat fått mängder av email om saken och ändrat artikeln nu på kvällen) kommer veta att det var ordningsvakter som gjorde dito i gårdagens cupfinal.

Det är jäkligt viktigt att skilja på dessa grupper!

En publikvärd är en vanligt dödlig utan några som helst extraförordnanden, de har inte ens förstärkt rättsskydd, som t ex väktare har. Publikvärdarna lyder samma lagar som vem som helst; nödvärn, nöd, envarsgripande och sånt. En ordningsvakt är underställd polisen och agerar efter helt andra regler.

Ser man bilden i Rosa Sidorna (finns också på nätet) så kan man se vilka det är på två sätt; 1) Gubbarna har inte en helgul jacka utan en gul med ett jättebrett blått band = ordningsvakt. 2) En av dem håller i en batong. Ni skulle aldrig se en publikvärd med batong!!!

Säger detta för att ingen ska tro att det var High Chaparall på Norra Stå igår. Jag vet inte exakt vad som hände (mer än det som syntes på tv, killen som kickade en ordningsvakt t ex, våld mot tjänsteman, smart kille...) men hur det än var så var inga publikvärdar inblandade och ordningsvakter har viss befogenhet att använda våld. Det är möjligt att det var lite väl grovt, jag vet som sagt inte, men eftersom fysiskt våld användes så är det viktigt att man åtminstone håller reda på att det var ordningsvakter som slogs med batong, inte publikvärdar. Vi behöver inte fler vanföreställningar att bemöta i vårt jobb...

No comments: