26 November 2004

Nordirland: förslaget i detalj och fler brandbomber

Detaljer om Brittiska och Irländska regeringarnas förslag har sipprat ut. Förslaget går ut på att
* Lojalister och republikaner väljer varsin religiös ledare som bevittnar när IRA's vapen förstörs.
* Vid årsskiftet ska generalen för den oberoende avväpningskommissionen de Chastelain rapportera om att total avväpning skett.
* Foton tas, men publiceras inte förrän i Mars, vilket är riktdatum för då Storbritannien åter igen ämnar överlämna åt Nordirland att styra sig själva.
* Fotona förvaras hos Independent International Commission on Decommissioning (klubben de Chastelain är ledare för alltså).
* I Januari tillsätts en "skuggregering".
* I Mars, när fotona publiceras, börjar Nordirlands nya samstyre, med DUP och Sinn Fein i spetsen.

Än vet man inte hur mycket av detta som godkänns av parterna.

Hur detta ska funka fattar jag inte, och då syftar jag inte bara på den extremt korta tidsplanen. DUP vägrar ju att diskutera samstyre innan bilder publiceras (de menar att det inte är de utan folket som måste övertygas om att IRA inte har några vapen kvar) och hur sjutton har man tänkt att de ska kunna samregera redan i Mars när de fortfarande inte talar med varandra?!

Men man förväntar sig ett beslut den här veckan, eller senast i början av nästa. Diskussionerna är i en ytterst kritisk fas - vilket märks genom att DUP och Sinn Fein inte uttalar sig alls nu. Dessutom finns tecken på att rektorerna Tony Blair och Bertie Ahern börjar bli heligt less på de obstinata 12-åringarna. Om dessa inte skärper sig överväger de att avslöja förslaget och tala om vem som vägrade på vilken punkt - fast det låter i mina öron lite för minerat för att vara annat än ett hot. Likaså att de skulle strunta i dem och vända sig till de andra barnen på skolgården och höra vad de tycker istället. Även om parterna, framför allt DUP, ser deadlinen som lite flytande så håller rektorerna fast vid den. Och det är klart, har man en deadline att jobba mot så kanske man anstränger sig mer och inte låter saker rinna ut i sanden. Som hittills.

====================================

Japp, så har då de tillfälliga brandbomerna utvecklats till ett generellt läge av spänning i Nordirland. Även om många larm tack och lov är falska så fortsätter man hitta brandbomber i butiker. Oftast klädesbutiker verkar det som, den senast upphittade bomben (igår eftermiddag) låg invirad i kläder på Primark.

Ett misstänkt paket stoppade tågtrafiken mellan Belfast och Bangor, en övergiven bil utanför en militärbas sprängdes då den verkade mystisk och polisen ska nu utöka patrulleringen inför julhandeln.

No comments: