23 November 2004

Ett kaos utan dess like - om man har kort minne

Varje år blir man lika förvånad över vilket kaos det blir när första snön faller. Bilar kanar av vägen som bambisar på hal is och pendeltågen kör ner trynet och vägrar rulla. Kaoset verkar bara uppstå i storstäderna och vet ni, jag har listat ut varför. Jag tror nämligen inte att problemet ligger i bristen på plogbilar.

Bered er på en chock men... över 1 miljon människor är ute och rör på sig i Stockholm varje dag. :-O

Om plogbilen tar tre timmar på sig att plöja vägarna runt Byske så är det tio bilar som kryper fram och gör hjulspår under tiden. För att bara tio bilar ska drabbas i Stockholm så ska plogbilarna hinna bli klara på 30 sekunder. Och de 30 sekunderna skulle ha skett för en halvtimme sedan.

Endast jultomten skulle hinna ploga Stockholm i tid.

Det minsta vi andra kan göra är ändå att se till att ha satt på vinterdäck i tid - och det betyder inte i samma stund som snön faller - och att första tiden undvika bilen tills kaoset lugnat sig. Nähejdå, man behöver inte alls köra bil mellan Sundbyberg och Sollentuna. Jo, jag vet att det tar 2 timmar kommunalt i det här kaoset (vad tar det inte med bilen...), men tänk om det bara var bussar ute och rullade. Fast det kräver förstås att de som ställer bilen inte blockerar för plogbilen och med tanke på vilken brist det råder på parkeringsplatser.... *suck* äh, idén skulle kanske inte funka ändå.

Pendeltågen är en story i sig. Man kunde ju tycka att ett vinterland som Sverige skulle lyckas uppfinna en tågräls och tåghjul som funkar i minusgrader. Vi har ju ändå haft en halv miljon år på oss att komma på knepet. Men icke. Varje år låter det likadant; "Grejsimojsen fryser i minusgrader och mackapären klarar inte snö." Genialt.

Varje resa med mammas lilla skorv den här tiden på året är ett äventyr, och så har jag också döpt skorven till "Endurance" efter upptäcktsresande Shackeltons båt. Och precis som med Shackeltons resa över Antarktis så kan man inte lita på att komma fram, man får vara glad om man överlever. Och då har ändå skorven vinterdäck.

Trevlig vinter på er!

No comments: