30 November 2004

Nordirland: T.o.m. Blair har slutat vara optimistisk

Inget besked om parternas inställning till BritIrlands förslag än, men samtal fortsätter på sina håll. Parterna flyger schytteltrafik mellan London och Dublin för tillfället. Vore det inte enklare att samlas på ett ställe, undrar man ju?

BBC skriver en krönika om Paisley's envisa och misstänksamma inställning till sina kommande kollegor. Tydligen hade han skämtat med Irlands premiärminister på sitt besök hos honom och beställt hårdkokta ägg till frukost, som han skulle knäcka själv. "Så att jag vet att jag inte blir förgiftad." Ska en man med den attityden samregera med Sinn Fein om ett halvår?

Njae, det vet man ju inte. BritIrland och Sinn Fein hoppas, men allt verkar i slutändan hänga på gammgubben Paisley. Republikanerna har också stora frågor de är oroliga över och vill ha raka besked om, men de rör sig framåt. Det känns på något sätt som om Paisley är lika rätt man på rätt plats som Påven i en progressiv katolsk utvecklingsgrupp. Problemet är ju bara att han är företrädare och som sådan har partikamrater bakom sig, och bitvis t o m får kritik från andra lojalister för att vara för samarbetsvillig!

Nåja, blir det samstyre så blir han premiärminister eftersom DUP är största parti, biträdande minister kommer att komma från republikanerna och BBC's krönikör spånar om att det kan komma att bli Martin McGuinness - tidigare befäl i IRA... Jo det vore nåt för Paisley, det.

Tony Blair fick på måndagen frågan hur det gick med samtalen. Han låter inte lika optimistisk längre utan minns nog vilka han har att göra med. Överenskommelser som verkade klara förra veckan anses inte det längre, deadlinen som BritIrland trodde på till helgen har som synes passerats. Det viktiga nu får nog anses vara att en överrenskommelse sker, inte när. Man har kommit längre i samtalen än man trodde var möjligt, men än är det för tidigt att ropa Hej:
"Jag tror det är bäst att säga så lite som möjligt för vi har varit här så många gånger förut, där hopp rests men sedan raserats, så jag är nästan rädd för att resa dem."
Ska vi ta det som ett besked om att vi inte kommer se någon lösning idag, då.

No comments: