12 November 2004

Fredagsfyran, v. 45

Fredagsfyran, nu allvarligare än någonsin. Kommer det bara handla om bloggar, teknik och politik i framtiden? Friday Five (nedlagd nu) tog upp mer allmängiltiga ämnen, där de enklaste frågorna kunde ge de roligaste svaren. Man lärde verkligen känna sina bloggare! Kan hända att det dyker upp en Söndagsfemma snart, som motvikt...
============================================

Veckans Fredagsfyra kommer från Peter Lindberg på Tesugen:I onsdags publicerades i en notis i Dagens Nyheter en lista sammanställd av medie- och omvärldsbevakaren Observer med tio svenska bloggar som företaget bedömt som "viktiga kanaler för omvärldsbevakning", enligt ett mejl från Observer. DN tog listans sammansättning som ett tecken på att "högern leder rejält i opinionskriget på nätet" och beskrev bloggare som "personer som driver opinioner på Internet".

Fredagsfyran denna vecka handlar inte om listans specifika sammanställning utan om det faktum att ett världsledande mediebevakningsföretag bedömt tiden mogen att bevaka svenska bloggar. De indikerar också att bloggarnas betydelse kommer att öka i framtiden och att de därför kommer "satsa mycket resurser" på denna bevakning.

1. Vad är det hos en blogg som gör den unik som kanal för omvärldsbevakning? (Vad kan bloggar erbjuda i detta avseende som inte "traditionella" kanaler kan, dvs. tidningar, teve och radio?)
Hade vi inte den här frågan nyss? Svarar att den ger en personlig och ocensurerad syn på saker. Skulle inte vilja säga att de är snabbare än traditionell media, det beror på vad det gäller. Däremot brukar de vara mer angelägna att tala om var de fått uppgifterna ifrån. Då menar jag inte att kritisera medias meddelarskydd, utan när de snott nyheter från andra media. Bloggare erkänner det åtminstone.
2. Är tiden mogen för mediebevakningsföretag att följa svenska bloggar? (Om inte: vilken typ av bloggar saknas i den svenska bloggosfären?)
Vilka bloggar ska finnas i en bloggosfär? Finns det någon mall för det? Tycker det finns för få sportbloggar, men det är knappast dessa företaget tänkt bevaka.
3. I vilken utsträckning handlar de bloggar du läser regelbundet om omvärldsbevakning och opinionsbildning?
Skulle vilja påstå att alla bevakar omvärlden, på sitt personliga sätt. Opinionsbildare är väl de som uttrycker åsikter om ett visst fenomen, oavsett om syftet är att väcka opinion eller att "ge sin syn på saken".
4. Nämn tre svenska bloggar du tycker är intressanta som omvärldsbevakare. (Se det inte som en nominering av favoriter utan som ett val av de tre bloggar som skulle få informera dig om omvärlden om du avstod från att läsa tidningar, lyssna på radio och se på teve. Du väljer själv hur oberoende eller partisk din bevakning ska vara, dvs. hur "opinionsbildande" dessa bloggar bör vara.)
Jag skulle aldrig ersätta traditionell media med bloggar. Jag ser bloggar som ett komplement.

No comments: