12 November 2004

Bloggar jag?

Debatten pågick redan förut, men efter Observers lista (jag behöver inte länka dit en gång till, va?) har det blivit rent snurrigt. Vad är en blogg? Vad är en viktig blogg? (Måste den vara viktig?) Är någon blogg mer blogg än andra bloggar? Det har blivit lite hysteri, tycker jag, och mig veterligen är allt vi ser på weblogs.se bloggar - men med ofantligt varierat innehåll.

Det är väl som att se på tidningshyllan i affären och fråga "vad utmärker en tidning"?

Jag har beskrivit min egen som en kaosblogg, för det är allvar och skoj, nyheter och personliga betraktelser, debatter och snabbtester om vartannat. Är min blogg en kvällstidning då? Eller kanske Amelia? Är Amelia mindre tidning än Dagens Industri? Är den mindre viktig? Det beror väl på målgrupp, va?

Chadie NU verkar också ha fått nog av definitionsnojjan. Hon ifrågasätter även vad som egentligen menas med opinionsbildare. Läs gärna hennes inlägg, hon har bra poänger.

Hela diskussionen sista tiden får mig osökt att tänka på den eviga frågan på fotbollsläktarna; vad utmärker en "riktig" supporter? Klackkillarna klädda i matchtröjor och halsdukar tycker inte att slipsnissarna är det. De som åker på alla bortamatcher tycker inte att de som bara går på hemmamatcherna är det. Jag får samma vibbar av den här diskussionen.

Det skulle vara kul om man kunde testa exakt HUR mycket en blogg verkligen påverkar folk (min personliga teori är att en majoritet "på stan" inte ens vet att de finns - än), vilka som påverkas och av vilka typer av bloggar. (c-uppsats, någon?) Vill en blogg påverka ett begränsat antal människor, men "rätt" människor, eller vill den nå en bred publik? Jag tänker på den ständiga uppdelningen i "fin" och "mindre fin".

Fin film - Det sjunde inseglet, Citizen Kane - sedd av ett fåtal, hyllade till skyarna.
Mindre fin film - Sällskapsresan, Star Wars - sedd av många, påverkar fler?

Fina böcker - Dostojevskij, Strindberg - lästa av ett fåtal, hyllade.
Mindre fina böcker - Mankell, Harry Potter - lästa av många, påverkar fler?

Ja, ni förstår principen. Det fina i kråksången är - alla behövs! Skulle alla bloggar vara som teknikbloggarna skulle inte jag läsa några, skulle alla vara som min skulle inte de läsa några. Och hur skulle vi bli påverkade då? Eller, vilka som nu ska påverkas... Vad var poängen med att blogga nu igen?

No comments: