19 November 2004

Fredagsfyran, v. 46

Veckans Fredagsfyra kommer från Jerry på jerrys ord och har tema: paranormalt

Hej! Jag har ett ämne som intresserar mig väldigt mycket. Det handlar om det vi inte kan förklara, det paranormala.

1. Tror du på ett liv efter detta?
Låt mig säga så här; Your worm is your only emperor for diet; we fat all creatures else, to fat us; and we fat ourselves for maggots; Your fat king and lean begger, is but variabled service; two dishes, but to one table; that's the end. (Hamlet) Så... nej.
2. Har du själv varit med om något du inte kan förklara med förnuftet?
Oh ja. Som när man lyft luren för att ringa någon och den redan finns där, men signalen inte hunnit gå fram, eller som när jag funnit styrka jag inte trodde jag hade, eller när saker funkat när jag fått för mig att en viss ritual ska få dem att funka, men inte funkar när jag tänker att ritualen inte spelar någon roll (och det är saker jag inte kan påverka över huvud taget), eller som när jag tycker att jag käkat en massa onyttigt en vecka och så har jag ändå gått ner ett kilo...
3. Anser du att parapsykologi tillhör en gren av den vetenskapliga sfären?
Vilka andra grenar tillhör vetenskapen? Både filosofi och teologi gör det, och inget av dem behandlar något man skulle "veta", bara sånt man kan ha teorier om. Men vad är vetenskap? Finns absolut vetenskap (tror jag inte, nej, inte ens matte)? Så svaret kanske beror på vilken vetenskapssyn man har. Tja, i princip skulle jag inte se någon vetenskaplig skillnad mellan parapsykologi och teologi eftersom båda försöker förklara det oförklarliga med abstrakta och "obevisbara" "bevis". Så ok, även om jag nog mer ser parapsykologi som ett kul tankeexperiment, en hobbyverksamhet, så kan den väl få en vetenskaplig plats, bredvid teologin, på mitt universitet.
4. Universum - är det oändligt? Vad är din tro?
Ärligt talat, jag försöker att inte tänka på det. Jag blir bara tokig.

Det är väl hela min poäng, jag förstår inte varför man måste kunna förklara allt. En del saker befinner sig helt enkelt utom vår begreppssfär, i alla fall just nu - en del saker kanske alltid kommer befinna sig där (som hur Günther kunde få släppa en skiva). Jag accepterar att det är så - men jag tror hela mänsklighetens motor är vår kunskapstörst, så den dag då vi verkligen kan förklara allt, då tror jag vi självdör.

No comments: