24 November 2004

Tips till svenska regeringen...

... varför inte upprätta en myndighet som Irlands The Republic of Ireland's Criminal Assets Bureau eller UK's The Assets Recovery Agency. Dessa utreder "smutsiga pengar", pengar tjänade på allt från prostutition till beskyddarverksamhet och kan de övertyga en domstol om att en person har en livsstil som omöjligt kan ha finansierats på laglig väg så kan egendom beslagtas och säljas. Vinsten går bl a till brotssförebyggande verksamhet.

Tänk er att vi har en maffiasnubbe dömd och vi vet att både hans hus, bilar och klockor är betalda genom illegala verksamheter. Hans blyga lön från städfirman kan omöjligt ha täckt kostnaderna och han har inget arv och ingen tipsvinst att hänvisa till. Då beslagtar man och säljer hans flashiga villa och så går pengarna till BRÅ, Kvinnohus och BRIS.

Man förhindrar därmed att vinster från organiserad brottslighet och illegala verksamheter finansierar fortsatt illegal verksamhet. Cirkeln bryts. Snacka om att ge tillbaka till samhället. Vill man inte ge pengarna till brottsförebyggande verksamhet kan man väl lägga dem i en pott hos kriminalvården. Förr eller senare åker de ju dit och då har de betalat sitt uppehälle själva.

Bara en tanke jag fick när jag läste att man konfiskerat ett hus och tillgångar värda över 1 miljon pund av en lojalist som blev skjuten av ett rivaliserande gäng i Maj 2003. (vad är det med månaden maj och lojalister? Tidigare berättade jag ju att en lojalist blev skjuten i maj i år av ett rivaliserande gäng.)

Det är väl väntat att paramilitära grupper finansierar verksamheten med organiserad brottslighet, så kan pengarna då gå till brottsförebyggande verksamhet så har ju grupperna så att säga motverkat sitt eget syfte. Jag menar, tänk om man beslagtog svenska nynazisters tillgångar och gav pengarna till flyktingförläggningar. Bingo.

Jag undrar hur svenska myndigheter agerar i liknande fall... skall undersökas. Jag känner inte till någon myndighet liknande dessa två dock.

No comments: