24 November 2004

Tusen juleljus - Belfast-versionen

Tony Blair vill skynda på förhandlingarna med de tilltänkta makthavarna i Nordirland och komma till något slags beslut redan i slutet av den här veckan. Med tanke på nyheten under strecket så låter det som en god idé. Det vore dumt med ett spänt politiskt läge under julhandeln. Jag har varit lite orolig, för det har inte sipprat ut mycket nytt senaste dagarna, men en talesman för 10 Downing Street säger:


There is an awful lot of activity behind the scenes. Sometimes our silence is in inverted proportion to how important and how significant matters are and that is the case now.


DUP kräver fortfarande bevis för IRA's avväpning för att återuppta diskussionen med Sinn Fein, och "välkoreograferade steg" tas för att lugna partiet. IRA har bl a uttryckt "ånger" för en pubbombning 1974, även om man inte direkt bett om ursäkt för den. Det verkar vara mycket försiktigt och taktiskt balettrippande i frågan, men man tror att visningen för kyrkomän och troligen även visandet av foton kommer genomföras.

Sinn Fein ser fortfarande Paisley's envisa vägran att samarbeta som största problemet. Tror jag det. Meningen är att makten ska delas mellan katoliker och protestanter i Nordirland. Ingen av grupperna skulle så klart gå med på att låta sig styras av de andra. Paisley vill inte samarbeta med Sinn Fein och han tycker i vissa frågor att de ska vara underställda DUP, eftersom de rent siffermässigt är ett mindre parti. Men så funkar det ju inte, eftersom makten ska delas. Det är sant att Sinn Fein har lägre mandat än DUP, men av det enkla skälet att katolikerna är i minoritet i Nordirland.

Personligen känns det som att 70+ gubben Paisley är lite för gammal och bitter för att funka i en samregering. Han har alldeles för lång erfarenhet av konflikten och alldeles för många personliga minnen. Det känns spontant som att de yngre politikerna har en större önskan att, även om de inte gillar motståndarna, åtminstone ge samregerandet ett försök. Det verkar som att de yngre är mer less på det som varit och vill komma till NÅN slags lösning någongång.

David Trimble (UUP) tycker t ex att saken fått glida lite väl länge nu. Han vill att Blair tar tag i saken på allvar så något konkret blir gjort. Han har tidigare bl a uttryckt att Blair borde ha pressat IRA hårdare och krävt bevis för avväpningen innan förhandlingarna påbörjades. Nu är väl det lite samma krav som DUP har, men med den skillnaden att Trimble är beredd att förhandla sedan. Dessutom sitter han inte som en tjurig två-åring med armarna i kors och bara säger "nä" hela tiden, han motiverar varför han säger nä och talar om vad som kan få honom att säga ja också.

Brittiska och Irländska regeringen har sagt att om inte parterna kommer överrens nu så kommer de själva arbeta för att föra processen vidare. Låter lite som två föräldrar som tänker tvinga de tjuriga 12-åringarna att skaka hand, annars bestämmer föräldrarna vad barnen ska leka och hur. Lojalistiska News Letter är hoppfulla och tror att en överrenskommelse kan nås imorgon torsdag. Republikanska Belfast Telegraph är inte lika hoppfulla, men hoppas att något slags beslut ska tas innan veckan är slut.

======================================

# Brandbomben i tapetaffären var tydligen inte en engångsföreteelse. "En rad" brandbombs-prylar har hittats under veckan. Bl a på Marks and Spencer, ett NK-liknande varuhus. En bomb på Dunnes Store (också ett varuhus) briserade men brände ut sig själv. Real IRA tog ju på sig skulden för tapetaffärsbomben och nu befarar man ännu fler attacker från olika republikanska paramilitära organisationer. Affärer uppmanas att söka igenom lokalerna regelbundet och polis informerar hur bomberna kan se ut. Hur man agerar vid en upphittad bomb känner affärsinnehavare i centrala Belfast redan till. Tyvärr.

Det kanske inte är den versionen av "Nu tändas tusen juleljus" man vill höra inför första advent...

# Med risk för att framstå som konspiratorisk så kan jag ju inte låta bli att dra slutsatsen att helgens våldsamma Old Firm troligen är ett direkt tecken på hur situationen är i Nordirland just nu. Det har varit relativt lugnt de senaste åren, men så just i lördags så exploderade både Celtic och Rangers-supportrar, både vid arenen och ute på stan. Rasistiska och "sectarian" (kan inget bra svenskt ord för det) påhopp skreks till spelare, framförallt till Celtics nordirländske mittfältare Neil Lennon, och supportrar från båda läger blev påhoppade och misshandlade efter matchen. Nordirlandskonflikten är närvarande även i Glasow (det kommer ett inlägg om det) och med tanke på senaste veckans spända läge i Belfast så verkar det som lite mer än en slump att det blev bråkigt även i Glasgow i helgen.

To be continued...

No comments: