25 November 2004

Old Firm - inte bara fotboll

I Stockholm finns AIK, Djurgården och Hammarby. Rivaliteten dem emellan är stor; spelare klämmer åt lite extra, på läktarna går det hett till och ute på stan kan fel halsduk få sig en snyting ibland. Vi pratar om derby-hat. Vi har inte ens sett derby-hat. Manchester - Liverpool, Barcelona - Real Madrid, Milan - Inter. Där får ni se på derby-hat.

Och i Glasgow.

I Glasgow finns två lag av rang: Glasgow Rangers FC och Celtic FC. Vid första anblicken ser man två derby-lag med den rivalitet man kan vänta sig av två topplag från samma stad. Men snart ser man att det är mer komplicerat än så. I Skottland är alla fotbollstokiga. Det är ingen slump att det var skottarna som uppfann den moderna varianten av spelet fotboll. Fotboll är religion, säger man, och det är alldeles särskilt tydligt i Glasgow, men fotboll är inte bara religion där, fotboll är politik också.

Den korta versionen av anledningen till detta stavas Nordirland.

I steg ett invaderade England Irland. I steg två tog man ifrån de irländska katolikernas deras land och livsnäring. I steg tre svalt katolikerna. I steg fyra blev det allmän hungersnöd, där katoliker drabbades värst. De som kunde flyttade till Amerika, men de som inte hade råd flydde över diket till Skottland. Eftersom Glasgow var hamnstaden på västkusten och båtarna gick dit så samlades helt naturligt flyktingarna främst där.

1873 bildades Rangers FC och 1888 bildades Celtic FC. Ända från början fanns både religion och politik med i bilden. Rangers är protestantiskt och sympatiserar med England, Celtic är katolskt och sympatiserar med Irland. Vet man om det ser man tecknen överallt, och ser man tecknen så kan man dra denna slutsats tämligen enkelt själv. Häng med:

Klubbnamn
Rangers betyder bl a övervakare, kontrollant. Se synonymerna warden, custodian, supervisor. Ett mycket vanligt idrottsnamn, men beskriver även Englands roll i kolonisationen av Irland, och nu dess roll i Nordirland.
Celtic (ska uttalas "seltik" till skillnad från hur det uttalas när man snackar om musik m.m; "keltik") är gaelic för keltisk och står för den keltiska kulturen. Ett direkt irländskt namn som visar på rötterna.

Klubbemblem
Rangers har ett lejon, vilken finns i Skottlands kungliga flagga (de har ingen kung längre eftersom de är i union med England, men ändå) och lejonet finns också i Englands landsvapen. Ett tecken på samhörigheten med unionen. (Därmed inte sagt att de tycker Skottland ska tillhöra unionen, det är en annan fråga.)
Celtic har en vit fyrklöver (white shamrock), Irlands nationalblomma.

Klubbfärger
Rangers färger är rött, blått och vitt - samma färger som i Union Jack, Storbritanniens flagga.
Celtics färger är grönt, vitt och gul - Irlands flagga är grön, vit och orange.

Sånger
Rangers matcher sjungs "God save the Queen" och brittiska kampsånger. Man kan t o m höra citat ur Henry V!
Celtics matcher sjungs "Fields of Athenry" och andra irländska folkvisor. Man kan t o m höra folk heja på irländska! (Inte att förväxla med gaelic, tydligen. Folk blir arga om man kallar deras språk för gäliska. Har inte förstått skillnaden riktigt.)

Utsmyckningar på fans och arena
Rangers matcher går allt så klart i klubbfärgerna, men man ser även Englands flagga vaja. Det är lika mycket anspelning på Storbritannien och England som på Rangers i kläder, hattar, flaggor och allsköns pynt. Officiella souvernirer håller sig strikt till att anspela på klubben, men supportrar skaffar sig ju egna prylar. Mycket ser ut att vara köpt i en souvernirbutik i London.
Celtics matcher går allt i Celtic och Irlands färger, eftersom de är detsamma. Man ser mycket irländska flaggor, irländska hattar och annat krims krams med småfolk och irländskt knytt. Även Celtics officiella souvernirer syftar strikt på fotbollsklubben, men även deras supportrar skaffar egna prylar. Mycket ser ut att vara köpt i en souvernirbutik i Dublin.

Religion
Rangers anhängare är som sagt till största del protestanter och Celtics är katoliker. Det finns otaliga historier om när präster i de båda lägren dragit in fotbollen i kyrkan också. Faktum är att det länge var en strikt uppdelning både bland spelare och publik. En katolsk spelare skulle aldrig vilja spela i Rangers och han skulle inte ens det. En intressant detalj är att denna strikta uppdelning fanns ända in i våra dagar och det finns faktiskt folk i Skottland som på allvar menar att Henrik Larsson borde få Nobels Fredspris. Först när han, som icke-katolik, kom till Celtic och gjorde succé så ändrades inställningen. Sedan dess har tydligen mycket hänt i själva klubbarna, menar de som varit med länge, men fansen ändrar man inte på så lätt...

En revolutionerande omständighet är dock att Rangers-supportrar faktiskt kan uttrycka beundran för Henrik Larsson. Att erkänna att en Celtic-spelare är duktig - DET är stort. Det fanns inte på världskartan innan han kom över.

Det är England som har huliganer, inte Skottland. Men Skottland har Old Firm. I och med att förhållandet mellan Rangers och Celtic är så komplicerat och går så långt utanför fotbollsarenans inneboende rivalitet så är problemet också svårtacklat. Det handlar ju inte direkt om två gamla firmor så går på fotboll och slåss (även om namnet kan få en att tro det... Nä, har inget bra svar på varför derbyt kallas Old Firm, frågar man så får man olika svar varje gång).

Innan jag går vidare måste jag poängtera en sak. Det finns inga religiösa motsättningar i Skottland generellt! De som syns är de som kommer fram i samband med Old Firm. Det finns förvisso områden där vissa färger anses tillhöra en viss sida, men de är få och små. De som hoppar på folk fysiskt är oftast unga grabbar, fulla och jävliga, och så är de "emot Celtic" och då är de automatiskt emot katoliker, och tvärtom. Det är inte alltid hönan kommer före ägget. Det speciella är väl då när ett helt stadion står och sjunger kampsånger för "sin" sida. Då är det inte bara unga, fulla grabbar. Men fortfarande, i vardagens Skottland är det lugnt. En bra kommentar kan läsas här.

Spänningarna betraktas hur som helst som rent rasistiska och fenomenet kallas för "Sectarianism". Någon som är "sectarian", enligt ordboken, är en som antingen strikt följer reglerna för en sekt eller som förespråkar en sekts intressen. Hm, i översättning låter det ju som om det vore krig mellan Livets Ord och Knutby... Men det syftar på konflikten mellan katoliker och protestanter.

Det har förvisso funnits en spänning mellan skotska katoliker och protestanter ända sedan Reformationen på 1600-talet, men dessa är mycket svaga idag, om de alls finns. De har iofs haft skilda skolor i århundranden och först så sent som i början av 2000-talet flyttade en katolsk och en protestantisk skola för första gången någonsin in i ett gemensamt hus i ett samhälle mellan Glasgow och Edinburgh. I Edinburgh finns också ett protestantiskt (Hearts) och ett katolskt (Hibs) lag, men deras rivalitet är som i ett "vanligt derby".

Hela Skottland är sansade - utom sydvästra hörnet, med Glasgow i centrum. Och anledningen till det är just att det ligger så nära Nordirland (ca 2,5 mil). Dels för att det var i Glasgow flyktingarna hamnade och dels för att många Irländare åker över till Glasgow och kollar på fotboll. Irlands liga är ett skämt, så även i Irland så håller man på antingen Rangers eller Celtic. Så klart att konflikten spiller över.

Idag betraktar politikerna "sectarianism" som ett av de allvarligaste problemen i landet (tillsammans med våldsbrott och sjukvård). 2003 gick t o m Glasgows kommunpolitiker till val med Sectarianism som främsta valfråga. Unisont. Nu vet vi ju att just detta fokuserande kan vara ett trick för att flytta blickarna från "riktigt allvarliga" problem, som dålig ekonomi eller nåt. Men det ger ändå en fingervisning om hur allvarligt man betraktar den typen av våld och trakasserier, och att det är så pass vanligt förekommande att man ens betraktar det som ett problem.

Under mitt år i Glasgow skedde ett antal incienter, och det var ändå ett relativt lugnt år. Bara något kvarter från där jag bodde stannade en Celtic-spelare för rött ljus, hans bil blev då påhoppad och "omfattande" skadegörelse tillfogades av ett gäng killar som skrek hotelser och okvädningsord som syftade på hans katolska bakgrund. Bara som ett exempel. En annan intressant iakttagelse var att jag märkte att Rangers och Celtic kunde komma på samma fest, men att de inte umgicks med varandra. Jag imponerades av hur de lyckades delta helt naturligt men ändå snyggt hålla ett avstånd. Och det upptäckte jag på flera fester med olika deltagare, så jag tror att det finns en sådan tendens i vissa kretsar.

Ramsor med sekteristiskt innehåll är förstås Hets Mot Folkgrupp, men sedan några år är sekteristiska inslag även "försvårande omständighet". Trots det sjungs såklart ramsor på läktarna, för det mesta förtäckt, ibland rätt ut och ibland insprängt. Ett exempel (Celtic):


Low lie the fields of Athenry
where once our small free birds fly
with love on their wings (SINN FEIN!)
and dreams and songs to sing (IRA!)
it's so lonely 'round the fields of Athenry


Sedan ett år tillbaka är dessutom "våldsbrott med sekteristisk anknytning" ett specifikt brott. Efter de första sex månaderna kunde man se att katoliker löpte dubbelt så stor risk som protestanter att falla offer för det. Över hälften av fallen hände i Glasgow, med Lanarkshire på andra plats (ligger strax sydost om Glasgow). Bara 14% hade klart samband med fotboll dock, över 90% handlade om ordningsstörningar och 1/3 av offren var poliser. Det är inte svårt att lista ut hur ett sånt brott såg ut - ordningsstörning, polis säger till, grabb blir lack, kallar honom nåt fult.

Det har diskuterats i flera år om att förbjuda irländska flaggan på arenorna, för att den skulle vara sekteristisk. För det första så bör man i så fall även förbjuda Englands flagga. Union Jack kan kopplas till Skottland, men Englands St George's kors har bara ett syfte. Markera ståndpunkt. För det andra så är det Celtics färger. För det tredje så har man nog undrat var gränsen ska gå, just för att de båda lagens färger är så lika Irlands och Storbritanniens flaggor.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

När jag nu talat om allt detta vill jag uppmana alla fotbollsfans att försöka åka till Glasgow och uppleva ett Old Firm på plats. Det är mäktigt! Problemet är att det verkligen är det mest populära derbyt i världen och biljetter säljs ständigt på svarta börsen för tusentals kronor (En snubbe betalade närmare 15'000 spänn året jag var där!). Gå inte på det. Åk ut till arenan och ragga biljetter på plats. Det är ett brott att vidareförsälja biljetter med vinst, så hittar du nån vid arenan som har en biljett över - bli inte förvånad om han nervöst försöker hitta ett pund att ge tillbaka i växel. Det finns poliser närvarande.

Gör bara inte samma misstag som en bekant till mig. Han lydde mitt råd, men bar en grön skjorta medan han gick runt på Rangers sida och raggade biljetter. Han höll på att åka på stryk och polisen bad honom fara och flyga. Se till att ha neutrala kläder (d.v.s. inget grönt, orange, blått eller rött) och behåll kepsen i väskan tills du har biljetten i hand. Smartast är förstås att i första hand fråga supportrar från rätt lag, så du kan sätta på dig kepsen alls...

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Som sagt, det har varit relativt lugnt senaste åren. Men i lördagens Old Firm (Rangers vann, 2-0) smällde det. Supportrarna sjöng rasistiska ramsor högre än någonsin och man gick ovanligt hårt åt spelarna. Framförallt Celtic's spelare, och i synnerhet deras Nordirländske mittfältare Neil Lennon. Spelarna i sin tur verkade på krigshumör. Celtic fick två man utvisade. Rangers Rob Malcolm fick en tillsägelse av polis efter att ha gjort en obscen gest efter 2-0 målet. Det pratas om att Rangers Peter Lovenkrands blev "omkulltacklad" av två Celtic-spelare i tunneln i halvtidspausen.

Det finns en regel som säger att lagen genast ska lämna planen vid matchens slut. Då marscherade Celtics tränare Martin O'Neill med den hånade Neil Lennon till Celtic-klacken och höjde näven i en uppmuntrande gest. Han säger att han gjorde det för att stödja Lennon och visa att han är omtyckt. Han fick givetvis kritik för sitt agerande, eftersom stämningen redan var hätsk och hans uppvisning inte direkt lugnade massorna. Saken är inte utagerad än.

Polisen gjorde ovanligt många ingripanden runt arenen och under natten smällde det över hela stan. En ordningsvakt från Rangers blev påhoppad av ett gäng Celtic-fans under en bro när han var på väg hem. En man med Celtic-halsduk blev misshandlad av ett gäng Rangers-killar på väg hem efter en privat fest.

Personligen tror jag ju inte att helgens händelse var en slump utan att det påverkades av det spända läget i Nordirland för tillfället. Som sagt, konflikten spiller över diket.




No comments: