26 November 2004

Nordirland: Oh nej, håll Bush borta!

George W Bush har ringt upp DUP's Ian Paisley idag och nu ikväll väntas han ringa upp Sinn Fein's Gerry Adams. Han gör det för att visa sitt stöd i fredsprocessen. Bra så, bra så. Bill Clinton engagerade sig i frågan, vilket Bush av förklarliga skäl inte gjort. Och det vore jättebra om han fortsatte med det. Att inte engagera sig alltså. Måste jag motivera varför...?

Paisley blev säkert god vän med Bush efter att ha sagt:
- Jag påminde presidenten om att han inte heller skulle vilja ha terrorister i sitt parlament, och att vi måste försäkra oss om att IRA-terrorism är över och inte kommer tillbaka.

Men Adams poängterar att Sinn Fein och IRA är två olika saker.
- Så vitt oss anbelangar är det här frågor som det kommer vara upp till den där organisationen att besluta om. Vad oss som ett politiskt party beträffar så är vapenfrågan något som ska lösas enligt Långfredagsfördraget, d.v.s. enligt "de Chastelain kommissionen". (en arbetsordning för hur IRA ska avväpnas.)

Både DUP och Sinn Fein har haft åsikter på BritIrlands förslag (jag orkar inte skriva "Storbritanniens och Irlands regeringars gemensamma förslag" längre, nu blir det dansband av dem :-), DUP har partimöte ikväll och har till detta fått BritIrlands svar på de över 40(!) synpunkter man haft. Sinn Feins ledare var på 10 Downing Street och drack te med Blair, så det partiet tänker gå igenom sina svar under helgen.

Fortfarande är det samma huvudproblem partierna tar upp. D.v.s. IRA för DUP's del och DUP's vägran att ta Sinn Fein på allvar för Sinn Fein's del.

No comments: