18 November 2004

Nordirland del MMDCLVII, typ

I September försökte rektor Tony Blair hålla samtal med de bångstyriga 12-åringarna Ian Paisley (lojalistiska DUP; Democratic Unionist Party) och Gerry Adams (republikanska Sinn Fein) i Leeds Castle, Kent. Det gick inte alls. För det första gillar inte Paisley att diskutera med Sinn Fein över huvud taget, för han anser att de är terrorister. Han vill inte dela makt alls med dem i ett eventuellt självständigt Nordirland, men rektor Blair säger åt honom att det får han gott finna sig i för Nordirland ska ha en samlingsregering med representanter från båda sidor i konflikten.

"Jaha, men om vi ska prata med Sinn Fein så måste de först visa oss att IRA förstört sina vapen enligt tidigare överrenskommelser!" kräver Paisley.
"John de Chastelain (ledare för den oberoende avväpningskommissionen) har garanterat det." svarar Perry.
"Vi vill se bevis på det. Ge foton till tidningarna." säger Paisley.
"Aldrig i livet." säger Perry.
Och därmed kom man inte längre i diskussionerna.

Nä, om ena gänget (lojalisterna) på skolgården har uppbackning av rektor och alla lärare (England) så vill såklart inte det andra gänget (republikanerna) ge ifrån sig alla sina snöbollar. Då har de inga snöbollar kvar ifall de blir anfallna, eller orättvist behandlade.

Jag förstår om lojalisterna inte vill börja samarbeta när de vet att delar av motståndarna är beredda att placera bomber i London. (Fast själva gör de likadant. Både i Belfast och i t ex Dublin...) Jag förstår också att republikanerna inte vill avskaffa det enda påtryckningsmedel man har. Hur det än är, militär och polis och alla grupper med makt i Nordirland är britter. Lojalisterna kan hota med sina lagliga påtryckningsmedel, republikanerna har bara sig själva. Men samtidigt så skulle ju en avväpning visa att de tar ett steg framåt, så då kanske lojalisterna också gör det, men å andra sidan var det ett "kanske" i den meningen, så...

Så båda två avvaktar misstänksamt, för hittills finns inget som säger att andra sidan är att lita på.

IRA har nu själva föreslagit att en kyrklig representant från båda läger ska få bevittna de förstörda vapnen. Både katoliker och protestanter torde lita på en prästs ord. Sinn Fein har också antytt att de skulle kunna diskutera att visa foton för DUP, för att övertyga partiet, men vill inte gå med på att publicera dem.

Igår lämnade Engelska och Irländska regeringen ett gemensamt förslag till DUP och Sinn Fein på hur man kan överbrygga vissa hål i Långfredagsfördraget (Good Friday Agreement). Men förslaget gillades inte helt. Det är bl a flera maktdelningsfrågor som de två partierna inte är överrens om och Sinn Fein saknar en tidsangivelse för när Nordirland ska få sitt självstyre, något de är mycket måna om att få. Partierna vill dock inte kommentera förslagen än utan samtalen fortsätter idag. Båda sidor är dock ense om att diskussionerna just nu befinner sig i ett ytterst kritiskt och delikat läge...

===============================================

Under tiden som rektor håller samtal med de två 12-åringarna så fortsätter dock snöbollskriget ute på skolgården.

Igår hittades en brandbomb i en tapetaffär i centrala Belfast. Den "sprängdes under kontrollerade former" och vi slapp därmed en katastrof. För invånarna är det såklart ytterst otrevligt att 12-åringarna håller obstinata samtal just nu, med julhandeln i antågande och allt...

Uppdatering 19/11 kl 10:25: RIRA (Real IRA) har erkänt att det var de som placerade ut bomben.

Ytterligare ett exempel på vardagsproblem invånarna i Belfast brottas med kan man läsa om i dagens Belfast Telegraph:
En kommunal talesman har blivit hotad till livet av lojalister i flera år. Förra året attackerades t ex deras hem med rörbomber och för två månader sedan hittade hans fru en bomb under sin bil. Hans bostadsvärd har bytt ut hans vanliga fönsterglas mot laminerat glas, som inte splittras och flyger in i rummet, men det står inte emot en kula. Han har också fått byta ut sin ytterdörr med glasruta (som är så vanligt i Storbritannien) mot en solid dörr i trä. Nu är han i domstol och söker rättslig prövning av myndigheternas beslut att neka honom ett visst hemskyddsprogram. De tyckte bostadsvärdens åtgärder räckte, men de är ju inga experter på säkerhet så han hävdar att myndigheterna brutit mot de mänskliga rättigheterna och hans rätt till liv när de inte hjälpte honom.

Rörbomber råkade även en trebarnsfamilj i Tamlaght O'Crilly ut för. Det är en liten håla ute på landet och familjen (mamma och tre barn 17, 16 och 2 år gamla) bodde i ett i huvudsak lojalistområde, fast de var inte just det, men ingen brydde sig heller om att de inte var det. Det var med andra ord ett "normalt" bostadsområde. På måndagskvällen förstördes hennes bil och rörbomber kastades in genom fönstren. Som tur var blev varken hon eller barnen skadade. Ingen förstår varför det hände där eller varför just henne. Sinn Fein skyller på lojalister och lojalister misstänker att det kan ha varit någon som misstagit deras tillhörighet (antyder de att republikaner trodde familjen var lojalister?). Hur som helst, så kan vardagslivet te sig någon annanstans på jorden.

To be continued...

No comments: