19 November 2004

Nordirland: regeringsförslagen 'positivt' mottagna

Mer spännande än på länge i de frostiga samtalen. Det verkar som att förslagen Irlands och Englands regeringar gav till de ledande parterna i Nordirland i onsdags har tagits emot med "försiktig optimism" av dess ledare, även om det såklart finns ett flertal oklarheter eller frågor parterna är missnöjda med och vill förhandla om. Ian Paisley (DUP) vill bl a veta om IRA menar allvar med att låta kyrkomän bevittna de förstörda vapnen, samtidigt som de kommer fortsätta kräva bildbevis, och Gerry Adams (Sinn Fein) vill försäkra sig om att förslagen stämmer med Långfredagsfördraget och verkligen ger delad makt. Just dessa två punkter är respektive lägers huvudintresse för tillfället.

Mr Blair said he hoped that progress would soon be made to ensure that "on the republican side there is a complete end to violence and on the unionist side an acceptance that, if that is so, there should be power sharing". (BBC News)
Sinn Fein menar att DUP "inte är med och pratar på allvar", för de hakar totalt upp sig på IRA's avväpning och diskuterar inte de politiska frågorna. Risken är att de inte alls hinner diskutera sakfrågorna innan den (lösa) deadlinen för samtalen; 26 November. DUPs ledare Gerry Adams har aldrig gjort hemlighet av att han inte gillar Sinn Fein och helst inte vill ha med dem att göra, och Sinn Feins ordförande Mitchel McLaughlin menar att det därför är dags att inse att DUP inte är "psykologiskt mogna" att samregera med de parter som faktiskt strävar efter att jobba i enlighet med Långfredagsfördraget.

Alla unionister gillar inte heller DUP's förhandlingslinje, fast av motsatta skäl. David Trimble, ledare för Ulster Unionist Party (UUP) tycker att både de och Tony Blair blivit alldeles för mesiga. Han tycker att de borde gå hårdare åt IRA och mer bestämt kräva bevis för en total avväpning innan de ens sätter sig vid förhandlingsbordet med republikanernas politiska företrädare. Han tror att republikanernas löften och tillmötesgående bara är bluff.

BBC tror att den sedan två år upplösta samregeringen (kallad Stormont, efter byggnaden den gemensamma regeringen sitter/ska sitta i) kan vara i bruk igen redan inom ett par månader. Kanske lite väl optimistiskt, men parterna verkar åtminstone vara villiga att diskutera saken igen. Dock inte med varandra, utan parterna diskuterar med Irlands och Englands regeringar för tillfället. Ledarna ska informera sina respektive partier om onsdagens förslag nu, så vi får se vad som händer nästa vecka. Om BBC ska få rätt i sin profetia så kan man ju hoppas att nästa steg blir rundabordssamtal mellan alla parter, att nästa steg blir att partierna samtalar med varandra ensamma och - tja, sedan är väl tanken att de ska lyckas styra ett land ihop.

===============

RIRA (Real IRA) har erkänt att det var de som placerade ut brandbomben i tapetaffären i förrgår. Smart drag, med tanke på vilket förtroende unionisterna redan har för republikanerna... Förkortningen kanske förvirrar, men det vimlar av småföreningar som denna. Dessa kan tycka att IRA är för mesiga, inte är tillräckligt handlingskraftiga eller pangar för lite. Så det finns paramilitära/terroristorganisationer med alla bokstäver från A-Z ihop med IRA, och de har inte med 'riktiga' IRA att göra. Tvärtom tycker de ofta att dessa smågrupper bara förstör för dem.

Det är inte bara loyalister och republikaner som fajtas. Interna fajter är minst lika blodiga. I Maj sköts en man från LVF ihjäl under ett internt bråk med UVF - båda loyalistiska paramilitära organisationer. (Loyalisterna har också massor med småorganisationer som är minst lika terroristiska som republikanernas.) Detta ledde till en rad bomb- och vapenattacker grupperna emellan. Stor risk att polisen kommer kunna klara upp det fallet...

To be continued...

No comments: